Комп’ютерна залежність — це діагноз

З кожним днем ​​у світі зростає кількість користувачів мережі Інтернет. Ми визнаємо, що інтернет робить наше життя простіше, дає більше свободи. Але в чому полягає ця свобода і чому багато вчених світу вимагають визнати термін «комп’ютерна залежність»?

Загалом терміном «залежність» визначається патологічна пристрасть людини до проведення часу за комп’ютером, будь то робота чи звичайна розвага. В наші дні такий психічний розлад і сам феномен формування патологічної зв’язку між людиною і комп’ютером став очевидним і набуває широкий розмах.

Чому виникає комп’ютерна залежність?

Людина – єдина жива істота, для якої велике значення має інформація. Комп’ютер разом з Інтернетом є потужним засобом обробки і зберігання інформації, він дає величезний доступ до будь-яких видів інформації. А це особливо приваблює людей, які в певному сенсі страждають порушенням процесів обміну інформацією.

Як правило, користувачами Інтернету є підлітки та люди молодого віку, які й складають найбільш численну групу ризику для інтернет-залежності. От тільки більшість з них не визнає це хворобою.

Основні ознаки комп’ютерної деградації

  • Ви постійно перевіряєте електронну пошту, наявність повідомлень у соціальних мережах або на сайтах знайомств.
  • За межами Інтернет-простору ваше коло знайомих звужується: ви рідше спілкуєтеся з реальними друзями, рідше ходите в гості.
  • Вам доставляє труднощі змусити себе відірватися від монітора і вийти на вулицю.
  • Наслідки сидіння за комп’ютером відображаються на вашому фізичному стані: втомлюються очі, болять суглоби рук, спина, порушується режим дня.
  • Перед черговим інтернет-сеансом ви відчуваєте ейфорію.
  • При відсутності Інтернету ви відчуваєте смуток і пригніченість.
  • Інформація з Мережі здатна вплинути на ваш настрій: неприємні повідомлення викликають злість, стрес або смуток.

Психологи провели дослідження, намагаючись зрозуміти роль соціальних мереж в житті молодих людей. В якості піддослідних було взято 1000 чоловік у віці від 19 до 22 років. Серед них, що зовсім не дивно, 955 виявилися користувачами соціальних мереж. Як пояснили самі респонденти, вони для них є засобом спілкування, джерелом цікавої інформації і навіть способом «вбити» час. Близько 2–3 годин, а то й більше, щодня кожен з них віддає соціальним мережам, але при цьому мало хто вважає себе інтернет залежним.

Після аналізу результатів численних спостережень психологи встановили, що причиною «відходу» в Інтернет є скутість, самотність, нездатність реалізувати себе в реальному світі.

Сучасні діти з раннього віку забезпечені комп’ютером і страшно подумати, яке майбутнє їх чекає, якщо вони починають поєднувати віртуальне життя з реальністю.