Плоскостопість — лікується чи не лікується?

Дійсно, для багатьох плоскостопість представляється лише як прикрий косметичний дефект. Але дізнавшись більше про наслідки захворювання, можна зрозуміти всю серйозність його впливу на опорно-руховий апарат.

На пізніх стадіях розвитку захворювання може привести не тільки до кульгавості і незграбної ходи, але і більш серйозних порушень. На жаль, плоскостопість часто недооцінюється не тільки пацієнтами, але й лікарями. Це особливо пригнічує, адже профілактичними методами можливо досягти повної корекції стопи.

Уже назва захворювання підказує, що у пацієнта деформація стопи виражається зниженням зводу, тобто уплощенням. Здорова стопа має два поздовжніх зводи і один поперечний. У зв’язку з цим виділяється три типи плоскостопості:

  • поперечне,
  • поздовжнє,
  • комбіноване.

На перших етапах розвитку хвороби больовий синдром може повністю ігноруватися, а це веде до неправильної ходи і прогресування плоскостопості, ускладнюється супутніми захворюваннями і в результаті пацієнту вже не допомагає і комплекс фізичних вправ, а необхідне оперативне втручання, і то ще не гарантія, що воно допоможе йому.

Вважається, що до розвитку плоскостопості більше схильні жінки, хоча і серед чоловічої частини населення дана патологія зустрічається нерідко, особливо з урахуванням останніх тенденцій моди на спортивне взуття типу кедів і кросівок.

Серед основних факторів розвитку плоскостопості — спадкова схильність, зайва вага і гіподинамія. Найпоширенішою формою плоскостопості є статична, яка розвивається при впливі постійного статичного навантаження на стопу, що відбувається при роботі в стоячому або сидячому положенні.

Основні симптоми плоскостопості

Плоскостопість найчастіше супроводжується болем та важкістю в ногах, зміною ходи, яка стає важкою і клишоногою. У страждаючих плоскостопістю часто зустрічається вростання нігтів. Ознаки плоскостопості досить видимі, і пацієнт, як правило, сам помічає їх: деформована, уплощена і розширена стопа, «кісточка» на пальці, викривлені і подовжені пальці.

Нерідко супутніми захворюваннями стають п’яткова шпора і мозолі. Як було сказано вище, плоскостопість стає причиною порушення опорно-рухового апарату, а саме деформації гомілковостопного суглоба, колінного і навіть тазостегнового суглоба. Важкі форми плоскостопості здатні привести до сколіозу, остеохондрозу хребта, грижі міжхребцевого диска, радикуліту, остеоартрозу різних суглобів.

Лікування плоскостопості

Незважаючи на те, що плоскостопість, яка частіше за все розвивається в дитячому віці, можна відкоригувати профілактичними методами, знаходяться і ті, хто вважає, що лікувати це захворювання немає чого, тому що воно просто не піддається лікуванню. Чи варто дотримуватися цієї думки? І якщо лікувати плоскостопість, то як?

Перш за все, треба налаштуватися, що лікування плоскостопості — процес непростий і довгограючий. Можливо навіть вже придбана форма хвороби не піддається лікуванню, але це не означає, що коригування не потрібне. Методи по усуненню больового синдрому і зупинки деформації стопи необхідні навіть в цьому випадку. Комплексне лікування допоможе зменшити болі в суглобах, головні болі, болі в області хребта, а також зупинити розвиток плоскостопості і супутніх йому захворювань.

Плоскостопість повністю дійсно лікується не у всіх випадках. 1–2 ступінь плоскостопості лікується у дітей та підлітків до 16 років, коли стопа ще не до кінця сформована і піддається змінам форми. Що стосується дорослих, то тут можлива лише невелика корекція, але й вона корисна при будь-якій формі захворювання. А якщо її ігнорувати, то ситуація буде лише посилюватися, болі в ногах будуть зростати, може турбувати біль у хребті і навіть з’явитися мігрень. Причиною мігрені стає неправильна амортизація поштовхів, що виникають при ходьбі, а це призводить до сильної їх віддачі на головний мозок.

При діагнозі «плоскостопість» своєчасний початок лікування призведе до більш позитивних результатів. Залежно від ступеня захворювання, віку пацієнта, його ваги, особливостей розвитку, воно буде відкориговано, болі зменшаться і рухи стануть більш вільними. Цілком імовірно, що плоскостопість буде повністю вилікувано.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.