Радіація: без паніки!

Все живе на Землі безперервно піддається впливу радіації. Наскільки шкідливі підвищені дози радіоактивного випромінювання, як вони впливають на наш організм? Відповіді на ці питання можуть здатися досить однозначними, що підкреслюють шкоду цього явища.

Частіше за все ви можете навіть не припускати того, що знаходитесь поруч із предметом інтенсивної радіоактивності. Кожен житель планети одержує ті чи інші дози радіації як від природних її джерел (космос, радіоактивні родовища), так і від штучних. Нам вже відомо, що при тривалому опроміненні або підвищених дозах радіація здатна руйнувати клітини, руйнувати тканини органів, стати причиною злоякісних утворень і навіть смерті організму.

Джерела радіації

Розрізняють два способи радіоактивного опромінення. Зовнішній спосіб — коли радіоактивні речовини опромінюють організм зовні. Внутрішнє опромінення — радіонукліди потрапляють всередину разом з повітрям, їжею, водою.

Всі джерела радіоактивного опромінення поділяються на дві великі групи: природні і штучні. Вчені впевнені, що саме створені людиною джерела виділяють велику частину опромінення, що впливає на живі організми. А ось інтенсивність впливу космічного опромінення залежить від висоти над рівнем моря і широти. Це говорить про те, що люди, які проживають у гірській місцевості і часто користуються повітряним транспортом, піддаються додатковому ризику опромінення. Випромінювання відтворює і земна кора, але, як правило, це буває небезпечно лише у районі з родовищами.

Незважаючи на відносну безпеку природних джерел, варто пам’ятати, що вони можуть потрапити до людини разом з будматеріалами або фосфорними добривами, які проникнуть в продукти харчування.

Відомо, що радіоактивне опромінення застосовують в медичних цілях, наприклад, при рентгенівському обстеженні, при діагностиці або лікуванні деяких захворювань. Променеву терапію застосовують для впливу на біологічні тканини з метою блокування їх здатності ділитися і розмножуватися.

Але відкриття такого явища як радіація призвело до створення людством ядерної зброї, атомних електростанцій, від взаємодії і пов’язаних з ними катастроф вже не раз постраждало дуже багато людей і навколишнє середовище. Незважаючи на згубну дію безконтрольного радіоактивного опромінення, заради комерційних вигод сильні світу цього не збираються відмовлятися від цього небезпечного подарунка природи. А це означає, що нам треба вчитися пристосовуватися і виживати в складних умовах, знати правила захисту на випадок реальної загрози радіоактивного зараження.

Наскільки небезпечна радіація

Але якщо враховувати, що радіація — природне явище на планеті, то говорити про її небезпеку для людини некоректно. Природа настільки розумна, що добре продумала, як людині виживати навіть тоді, коли радіоактивний фон у багато разів перевищує середнє значення. Тому небезпечною є не просто радіація, а лише потужна доза опромінення.

Тканини органів нашого організму здатні до регенерації навіть при великих радіоактивних навантаженнях. Дійсні ж негативні наслідки для здоров’я доведені лише в таких критичних дозах як 500–1000 м3в. При цьому прояви опромінення можуть дати про себе знати не відразу (це можуть бути порушення роботи органів кровотворення, променеві ураження, ослаблення імунітету), а можуть проявитися через певний час у вигляді підвищеної ймовірності онкологічних захворювань.

Вивченню шкоди радіації було присвячено чимало наукових дослідженні вчених різних країн. Найбільш доказовими є дослідження японських вчених, в яких простежується вплив малих доз протягом декількох десятиліть. Їх дані показують, що навіть після ядерного бомбардування не було зафіксовано почастішання захворювань на рак у осіб, що зазнали сильного опромінення дозами не менше 500 м3в.

В останні роки деякі вчені-медики стали висловлюватися навіть на користь невеликих доз радіації, посилаючись на активацію під їх впливом імунної системи. Але поки ще немає вичерпних доказів безпеки малих доз, санітарні норми визначають максимально припустиму дозу від штучних джерел радіації — 1 м3в. Консервативна гіпотеза про шкоду радіації навіть у малих дозах фактично виключає можливу позитивну сторону цього явища.

Наостанок зазначимо, що ймовірність отримання потужної дози радіації середньостатистичними жителями планети дуже мала, навіть при врахуванні того, що вони живуть в зоні, де розташоване велике підприємство ядерної галузі. За даними статистиків, значення такої ймовірності в сотні, а може і в тисячі разів нижче, ніж для курця захворіти на рак від нікотину.

Вищесказане не означає, що до радіації можна ставитися легковажно і не враховувати факторів ризику. Величезні дози радіації реально можуть завдати непоправної шкоди здоров’ю. Але відповідальні фахівці, що працюють в даній сфері, чітко розуміють, де проходить межа між надуманою небезпекою і реальною загрозою.