Вошивість

Три види вошей можуть паразитувати на шкірі людини: лобкова, головна та платтяна.

Головна воша

Головна воша (Pediculus capitis). Найчастіше передається від однієї людини до іншої людини шляхом прямого контакту, а також може передаватися при користуванні хустками, гребінцями, головними уборами, якими раніше користувалася хвора людина. Самка головної воші за все своє життя відкладає до 150 яєць (гнид), яких за допомогою хітинової речовини приклеює до волосся. Сірувато-біле забарвлення мають гниди, тому їх неозброєним оком добре видно (особливо у тих людей, які мають темне волосся, а  у світловолосих їх видно гірше). Через п’ять-шість днів із гнид появляються молоді воші, які здатні через три тижні виробляти потомство. Воші також можуть розміщуватися у вусах, бороді, на бровах. Дія ферментів слини вошей та їх укуси викликають нестерпний сильний свербіж, який у свою чергу призводить до розчухування, розвитку піодермічних елементів. У запущених випадках у хворого злипається волосся у товсті пучки (колтун), голова покрита шкірками, збільшуються у розмірі шийні лімфатичні вузли.

Платтяна воша

Платтяна воша (Pediculus corporis). Даний вид вошей є крупнішим ніж головні. Поселяється платтяна воша у складках сукні, білизни, харчується вона кров’ю; відкладає гниди на довгому волоссі, у складках та швах білизни. Укуси платтяних вошей викликають сильний нестерпний свербіж і призводять до лінійних екскоріацій, які можуть ускладнюватись піодермією. Локалізуються вони у ділянках попереку, шиї, лопаток, тобто у тих місцях, які стикаються тісно із білизною. На даних ділянках шкіри протягом довгого часу залишається бура пігментація. Педикульоз, який триває роками призводить до лущення, сухості шкіри, потовщення її із утворенням рубчиків, брудно-сірої пігментації  (шкіра бродяг).

Лобкова воша

Лобкова воша (Pediculus pubis). Локалізується на статевих органах, навколо заднього проходу, на лобку; також може поширюватися на ті ділянки шкіри, які покритті волоссям: вії, брови, пахвові складки, стегна, живіт, груди. Відмічається суб’єктивно сильний свербіж. На місцях, де перебувають воші лобкові нерідко залишаються завбільшки з горошину круглі геморагічні плями. Утворюються вони під дією ферментів слини вошей на гемоглобін. Ці плями мають забарвлення від блідо-синього до блідо-сірого, вони не зникають при натискуванні на них пальцем. Зараження відбувається при користуванні загальною постіллю та при статевих контактах. Утвореннями, які мають вигляд клешні лобкові воші прикріплюються щільно до шкіри.

Профілактика.

Проводяться загальні гігієнічні заходи, підвищення санітарної культури населення, так як виникненню вошивості сприяє користування чужим одягом та предметами туалету, а також неохайність.

Відвідайте Центр Сімейної Медицини в м. Кам’янці-Подільському для отримання якісних медичних послуг від спеціалізованих лікарів.