Себорейний дерматит

Себорейний дерматит –  хронічне та дуже неприємне захворювання, яке поражає  ділянки шкірного покриву, які багаті на сальні залози, та яке виникає при надмірній колонізації шкіри грибком malassezia furfur.
При даному захворюванні грибок живе на шкірі, де знаходиться багато сальних залоз: лоб, ніс, голова, рідше – міжлопаткова зона та область грудини.

Причини

У великої кількості людей на шкірі є грибок malassezia furfur, проте себорейний дерматит розвивається не в усіх.
На прогресування грибка впливають різні фактори: гормональні зміни, дієта,  спадкова особливість складу шкірного сала, шкідливі звички та багато різних факторів. При несприятливих умовах для організму та наявності сприятливих для грибка умов, починає зростати його кількість, і він починає викликати захворювання.
Щоб правильно розпочати лікування дерматиту себорейного, який підбере правильне лікування на підставі перебігу хвороби, її форми та на підставі скарг пацієнта.
В юнацькому віці робота сальних залоз збільшується зарахунок того, що підвищується гормональний фон і тому зростає ще більший ризик появи дерматиту себорейного.

Симптоми

Якщо сиборейний дерматит локалізується на шкірі волосистої частини голови, то він характеризується дуже надмірним лущенням шкіри і як наслідок появляється лупа. На шкірі тулуба та обличчя дане захворювання характеризується появою червоних плям, інколи із лущенням, або нашаруванням лусочок жирних. Себорейний дерматит має схильність до загострень періодичних у осінньо-весняний період, а також має схильність до хронічного перебігу. Симптоми даного захворювання можуть загострюватися при вживанні великої кількості алкоголю, цукру, прянощів, при порушеннях дієти.

Діагностика

Діагноз себорейного дерматиту не складає великих труднощів і ставиться на підставі клінічних проявів у хворого.Проте потрібно проводити також диференціальну діагностику між себорейним дерматитом та розацелою, вугровою хворобою, псоріазом.
Не проводиться виділення грибка, тому що він може бути присутнім і на шкірі здорової людини. Дерматотріхоскопія та дерматоскопія добре допомагають у діагностиці захворювання. Даний метод дає можливість визначити наявність лущення, дозволяє на шкірі голови візуалізувати запалення, а також контролювати дані симптоми в процесі їхнього лікування.

Лікування

Дуже важливим при лікуванні себорейного дерматиту є правильний  догляд за волосистою частиною голови та за шкірою обличчя. Призначаються іноді місцеві протизапальні лікарські препарати.
Дуже ефективною є фототерапія при лікуванні захворювання. Даний метод лікування проводиться в інтенсивному режимі три рази у тиждень; в підтримуючому режимі він проводиться 1-2 рази на тиждень. Фототерапія дозволяє максимально продовжити ремісію та швидше досягти результату в лікуванні.

З питань консультації з лікарем, запису на прийом можете звертатись до нашого адміністратора.