Прадавній лікар – виноград

Прадавній лікар – виноград

Від давніх часів виноград слугував людям, допомагав від найрізноманітніших захворювань. Стародавні лікарі використовували навіть сік недозрілих плодів винограду як  жарознижувальний засіб: ним лікували ангіну, виразки в роті, давали ці ліки від кровохаркання. Виноград і виноградний сік тоді вже знали як ефективний засіб, послаблювальний, загальнозміцнювальний.

Виноград сприяє утворенню кров’яних тілець

Має сечо-й жовчогінний, послаблювальний, загальнозміцнюючий вплив, знижує кислотність шлункового соку, підсилює обмін речовин, сприяє утворенню кров’яних тілець і поліпшує склад крові. Тому його рекомендують споживати під час загального занепаду сил та втраті апетиту.
Ягоди або сік із винограду дають тим, хто має недостатню вагу тіла, шлунково-кишкові захворювання, функціональні неврози, підвищену кислотність шлункового соку, у разі спастичних і атонічних запорів, гемороїв, як легкий проносний засіб, під час нефритів і хвороб печінки, виснаження нервової системи, хронічних бронхітів (збільшує виділення мокроти), бронхіальної астми, емфіземи легенів. Рекомендують хворим на початковій стадії туберкульозу легенів, за порушень обміну речовин, функціональних захворювань серця, гіпертонії і гіпотонії. Адже ягоди містять воду, азотисті речовини, цукри, клітковину, органічні кислоти, пектини, пентозами; сік має вітаміни С, групи В, Р і РР, фолієву кислоту, солі калію, магнію, заліза, марганцю, кобальт, ферменти; шкірка ягід містить дубильні речовини, барвники, а також ефірні олії. За хімічним складом виноград трохи подібний до жіночого молока. Мабуть, тому так швидко ростуть діти, які вживають його вдосталь.
Порошком із сушеного листя зупиняють кровотечі. Водний настій або відвар листя дають для полоскання хворим на ангіну та роблять примочки на місця запалення шкіри. Подрібнене листя можна прикладати до гнійних ран та виразок. Виноград, особливо мускатних сортів, пригнічує кишкову паличку і навіть холерний вібріон. Глюкоза, що її містять плоди і сік, позитивно впливає на м’язевий тонус та скорочувальну діяльність серця.
Виноград – це і антитоксичний засіб: його рекомендують у разі отруєння миш’яком, кокаїном, морфіном, стрихніном, нітритом натрію.

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ

Не можна вживати свіжозібрані плоди. Слід витримати їх 2-3 дні: свіжозібраний виноград утворює багато газів у кишківнику. Хворим на ДІАБЕТ, СЕРЦЕВУ НЕДОСТАТНІСТЬ СЛІД ОБЕРЕЖНО СТАВИТИСЯ ДО ВИНОГРАДУ.

Протипоказанням до лікування виноградом є цукровий діабет, стоматит, гінгівіт, гострий та хронічний ентероколіт, серцева недостатність, що супроводжується набряками і підвищеним тиском, хронічний фарингіт. Не можна вживати багато винограду у разі гострих форм туберкульозу, ожиріння (сприяє підвищенню ваги тіла).
Наталія Земна