Анкілозуючий спондилоартрит

Сьогоднішня наша розмова викликана, на жаль, великою кількістю листів від наших читачів, де мова йде про таке захворювання, як хвороба Бахтерєва (а це не що інше, як анкілозуючий спондилоартрит), як її лікувати . А вражає недуг хребет: анкілоз означає нерухомий суглоб. Тобто хвороба наступає у людини тоді, коли припиняється рухомість певного суглоба. Наприклад, зламала людини руку чи ногу, кістка зрослась (і рентгенівський знімок про це свідчить), але не згинається суглоб. Настав анкілоз.

Симптоми

Розробляти анкілоз іноді ще болючіше, ніж зазнати перелому. Але розробляти суглоб треба. Необхідно навчити кінцівку знову працювати.
Анкілози бувають, прикро, що й у молодому віці. У жінок значно рідше трапляється ця хвороба: скажімо, серед десяти хворих – лише одна жінка.
Хвороба Бахтерєва розвивається внаслідок прихованих інфекцій в організмі. Але не в усіх людей, а лише у тих, які мають специфічну генетичну спадковість, або певні генетичні особливості. На початковій стадії захворювання запалення починається у крижах і поздовжніх кістках, а потім уже поширюється на між хребцеві суглоби. Далі запальний процес уражає загалом усі суглоби тіла: від стегнових до суглобів пальців, хвороба поступово «сковує» людину.
Водночас відбувається перебудова між хребцевих дисків: фіброзне кільце запаленого диска починає костеніти від краю до центру. Іноді процес поширюється до пульпозного ядра. Змінюються зв’язки хребта, які теж перероджуються, особливо в місцях, де кріпляться до хребта і костеніють. Самі ж хребці змінюють форму, стають майже квадратними, «ростуть» назустріч один одному, з’єднуються, і таке з’єднання  призводить до повної нерухомості людини. Цей стан у науці називається анкілозуванням.

Лікування

Якщо не почати лікування хвороби вчасно, то поступово руйнівний процес захоплює і сковує весь хребет, поширюється знизу, від крижів, до верхніх шийних хребців.
Про хворих на спондилоартрит кажуть, що вони нібито безнадійні: мовляв, процес сковування не зупинити. Але народна медицина дає надію будь-якому хворому, і саме в таких випадках цілителі завжди відшукували траву, яка б допомогла вилікувати цю тяжку хворобу.
Отже, в народній медицині це тяжке захворювання лікується. Звісно, краще лікувати недуг на початковій стадії, коли людина ще може рухатися. З моєї лікувальної практики запам’ятався випадок: до аптеки «Зелена планета» звернувся 2-річний хлопець, він не міг нахилитися зав’язати шнурки на черевиках, одягнутися, тобто був безпомічним. Доглядала його мама. Лікування було тривалим. В аптеці «Зелена планета» є засіб із рослин – Спонділан, який лікує спондилоартрит. Жінка застосовувала не лише ці рослинні ліки, а до схеми лікування, як я їй радила, додала знеболювальн ванни з рослин, лікувальні чаї тощо. Тобто за допомогою верби та бузку знімала біль, робила для сина ванни з ясена і клена, напувала бузиновим чаєм, і хвороба поволі почала відступати. Як же було приємно мені, коли після двох років лікування я побачила цього хлопця за кермом автомобіля, він пішов працювати.
Рослини мають дуже велику силу. І в Україні чимало трав, які допоможуть лікувати хворобу Бахтерєва. Передовсім  помічна багатьом знайома рослина – злинка канадська. Цвіте вона маленькими блідо-жовтими  квітками. У народі злинку ще називають заткнигузном, через те, що вона добре помагає від проносів, розладів шлунку.
Для приготування ліків від спондилоартриту беруть наземну частину злинки канадської.
До злинки канадської можна додавати коріть півонії. Тієї, що росте у городі, саду. Але вибирайте півонію найяскравішу та не білу, а рожеву – вона сильніша, має більше цілющої сили. З кореня треба приготувати настоянку.
Таким чином об’єднавши ці рослини, можна допомогти людині вилікувати хворобу Бахтерєва.