Наталя Земна. Королева українських трав

ЇЇ талантом, знаннями трав та народної медицини захоплюється навіть королева Англії, Єлезавета І. Та Наталю Земну й саму величають королевою української фітотерапії та знавцем травництва Вона – маленька тендітна жінка, що творить велику справу – повертає українцям давні забуті знання предків. Повертає здоров’я та повноцінне життя.
Ми зустрілися із пані Наталею у Центрі сімейної медицини Оксани Григоренко, куди відома травиця завітала, аби провести традиційний прийом кам’янецьких пацієнтів. Перед прийомом – а черга у холі чимала – Наталя Петрівна люб’язно погодилася дати інтерв’ю.
– Пані Наталю, якими, на Вашу думку, є основні причини хвороб, що дошкуляють сьогодні людям?
– Причини прості та банальні. Це бездуховність, невігластво та відкидання досвіду цілих поколінь наших пращурів, що зналися на цілющих травах та уміли лікувати ними навіть важкі хвороби, не відаючи, що таке ліки хімічного походження.

Бездуховність

Бездуховність – це відкидання того незаперечного факту, що рослинний світ є живим виміром , він вимагає не просто, аби на нього зважали. Рослинний світ вимагає, аби його вивчали, досліджували, пізнавали! Рослини треба чути, бачити, відчувати – адже кожна квітка, травинка, листочок напоєні життєдайною цілющою енергією, яку вони можуть передати при потребі людині. Треба лише знати, як використати ці чудодійні властивості лікарських рослин. Однак шкільний предмет ботаніка не навчає нас правництву, знанням, які допоможуть розрізняти та застосовувати трави з профілактичною та лікувальною метою. Це і є невіглаством, котре, на жаль, переходить із покоління в покоління. Губиться цілий потужний пласт народної медицини, травництва, знань наших дідів-прадідів… А відкидати цей досвід – все одно, що наплювати на рідну неньку!
Хімічна пігулка, «підкинута» нам так званим прогресом та «проривом» у медицині, що стався наприкінці XIX століття, сьогодні вже дає свої негативні наслідки. Тож і не дивно, що люди знову повертаються до своїх витоків, звертаючи очі долу, на землю, що ростить розмаїття усякого цілющого зела.
Так, нам постійно втовкмачують, що приймати трави можна лише під наглядом лікаря. З одного боку – це правильно, адже правництво передбачає мудре використання властивостей трав. Але глянемо правді у вічі: сучасні лікарі не знають трав! Їх не вчать цьому  у медичних вузах. Ось це і є невіглаством! Прикро, та якщо лікар не має бажання самостійно здобувати такі знання, то його ставлення до правництва вкрай негативне. Однак, на щастя, сьогодні ситуація змінюється. Зокрема мої прийоми пацієнтів я часто проводжу спільно з лікарями міських лікарень. Так є й сьогодні й тут, у Центрі сімейної медицини. Так було нещодавно у Хмельницькому, працювала разом із вісімнадцятьма лікарями. Це завжди надихає – те, що народну медицину медики починають сприймати належно! Часто доводиться спілкуватися з лікарями, консультантами. Я переконалася: лікарю треба побачити результат. Лише тоді він починає сприймати народну медицину.
– У чому, на Вашу думку, полягає філософія народної медицини, правництва?

Травництво

– Травництво – це уміння, яке вимагає певних жертв від того, хто ним займається чи починає вивчати. Треба знати не лише якісь певні правила, прописані у підручнику. Треба розумітися на Колесі року, знати дні, коли рослина набирає найбільшої сили, не лінуватися… Адже прогавивши час, коли чи інше зело квітне – доведеться чекати наступного року! Часом їду потязі і думаю: о, розцвіло! Та сьогодні так все швидко відбувається. Рослина відцвітає за 2-3 дні. Тож повертаючись назад, бачу: вона вже відцвіла, і я втратила цей момент!
Я вже казала: рослини треба бачити, чути, відчувати! Ось це, певно, і є філософія народної медицини.
– Наталю Земну знають і завдяки мережі фірмових аптек «Зелена планета». Розкажіть, будь ласка, як втілювали цю ідею – створити аптеки, що пропонуватимуть українцям ліки, створені на основі цілющих трав?
– «Зелена планета» розпочиналася з … трьох банок із законсервованими лікарськими травами, які я назбирала у не найлегшу мить свого життя. У мене був тоді непростий період, тож земля і трави стали мені розрадою, що згодом переросла в ідею створення першої фіто-аптеки. Перша аптека мережі «Зелена планета» з’явилася вже за п’ять років. А далі – більше – телепередачі, газета…
– Пані Наталю, кажуть Ви бували в Англії, і навіть мали зустріч із самою королевою Єлезаветою? У Європі в пошані сьогодні все натуральне, все, що підпадає під поняття «еко». Як на рахунок народної медицини?
– Так, Її Величність зробила мені пропозицію – жити та працювати в Англії, розвиваючи фіто-аптеки та працюючи на благо здоров’я англійців. «Найбільше багатство у сім’ї та державі – це здорова людина!» – сказала мені королева. Я погоджуюся з нею. Однак, сьогодні, в Україні, у «Зеленій планеті» лікується понад мільйон людей, українців! Я не можу їх кинути і перебратися до Англії.

Відвідайте Центр Сімейної Медицини в м. Кам’янці-Подільському за адресою: вул. Драгоманова, 14а, м. Кам`янець-Подільський. Отримайте поради від наших лікарів щодо профілактики Вашого здоров’я.