7 помилок батьків, коли у дитини грип

У сезон простудних захворювань ми всіма силами прагнемо захистити дітей від інфекції. Але якщо грип все-таки прорвався, то мобілізуємо всі сили на боротьбу з ним. Але батьки часто припускаються помилок при лікуванні грипу у дітей. Розглянемо найпоширеніші з них.

Головне, що потрібно запам’ятати, коли ви або ваш малюк підхопили грип, — не займатися самолікуванням. Довірити здоров’я в цьому випадку можна тільки кваліфікованим лікарям, так як грип небезпечний, як відомо своїми ускладненнями. Якщо при перших ознаках хвороби – висока температура, слабкість, кашель, нежить, — ви дзвоните педіатру, то головної помилки таки уникаєте! Постарайтеся і далі не втрачати розсудливості та уникайте наступних помилок.

1. Не збивайте відразу температуру

Висока температура свідчить про те, що організм дитини бореться з вірусом грипу. І чим активніше ця боротьба, тим вище позначка термометра. Щоб контролювати підвищення температури і не допустити її підняття до небезпечного рівня, треба регулярно її вимірювати. І тільки коли позначка термометра покаже вище 38,5° С, варто скористатися жарознижуючим засобом, який порекомендував педіатр.

2. Самовільне призначення антибіотиків

З роками так склалося, що антибіотики ми вважаємо порятунком від усіх хвороб. Однак ми повинні знати, що антибіотики безсилі проти вірусів. Якщо лікар призначає дитині антибіотики, значить, у нього є підозри на ускладнення — пневмонію, бронхіт, отит та ін. У цих випадках без них дійсно не обійтися.

3. Кутати дитину з температурою

Ще від наших бабусь ми засвоїли, що при температурі треба пропотіти, а тому відразу починаємо кутати дітей, як капусту. Фахівці проти такого вирішення проблеми. Вони вважають, що не можна дитину перегрівати, так як процеси теплоутворення і тепловіддачі пов’язані і допомагають регулювати постійну температуру тіла. А якщо дитину з температурою укутати, відбудеться порушення тепловіддачі, що посилить ситуацію.

При високій температурі треба організмові створити умови, за яких він зможе втрачати тепло. Це означає, що одяг має бути вільний, з натуральних тканин.

4. Суворий постільний режим

Ніхто не сперечається, що при високій температурі малюка треба вкласти в ліжко. Йому й самому буде не до ігор. Але коли жару немає, не варто дитину насильно утримувати в ліжку, дайте їй можливість пограти. А помірні і легкі фізичні навантаження підуть тільки на користь, вони активізують видільну і дихальну системи, а також допомагають малюкові відволіктися від хвороби.

5. Відмова від купання

Якщо у дитини піднялася температура, то ванна їй протипоказана, а от душ просто необхідний. Справа в тому, що в період хвороби малюк активно потіє і його організм виділяє багато токсинів. Процедура душа змиє з нього хвороботворні бактерії і допоможе швидше одужати. Завдання батьків — простежити, щоб після душу малюк не переохолодився.

6. Примусове годування

Зниження апетиту — нормальна реакція організму на хворобу. І це зрозуміло: малюк мало рухається, енергії витрачає мало, а тому для відновлення йому не треба багато їжі. Більш того, організм повинен направити сили на боротьбу з вірусами, а не на перетравлення зайвої їжі, якою батьки годують його. В період грипу зменшите порції і не змушуйте дитину з’їдати все до останньої крихти.

7. Відмова від свіжого повітря

Коли дитина хворіє, більшість батьків закривають всі кватирки, перешкоджаючи проникненню в кімнату свіжого повітря. Це дуже серйозна помилка, так як кімнату, де знаходиться хворий малюк, просто необхідно провітрювати. Це зменшить нежить і знизить концентрацію і активність вірусів. На час провітрювання відведіть крихітку в іншу кімнату, а після провітрювання дайте якийсь час свіжому повітрю прогрітися.