Яка схема старості вам підходить?

Роки неминуче відбиваються на організмі і тілі людини. Чи існує рецепт того, як не постаріти завчасно?

Найбільший страх людини — це страх смерті, а наступаюча старість — явне наближення до кінця. Однак страх перед старістю часто пов’язаний з відсутністю розумної підготовки до майбутнього в молоді роки. Роки неминуче відбиваються на організмі і тілі людини. Чи існує рецепт того, як не постаріти завчасно?

Найчастіше літня людина помирає не від хронічних недуг, а від нової хвороби, яка розвилася на їх фоні. Вік і хронічні захворювання лише готують грунт. Ослаблений організм не справляється, наприклад, з грипом, і людина вмирає.

Однак розумове та фізичне ослаблення — не обов’язкові ознаки наближення старості. Багато чого залежить від нашого ставлення до себе і до життя. Якщо внутрішньо ми згідні животіти роками, перестаємо прагнути до творення, це неодмінно відбивається хворобами, зморшками, в’ялими м’язами, послабленням пам’яті і кмітливості. Протягом усього життя людині необхідно самовираження, яке знаходить вихід в тій же творчій діяльності. Навіть якщо це якась незначна сфера.

Згадайте знайомих вам людей похилого віку. Ті, хто має яку-небудь приємну для душі діяльність, відчувають набагато більше активності, ніж ті, кому немає чим зайнятися. Саме відсутність діяльності і викликає страждання в літньому віці. Напевно, ви помічали, що багато 40-річних людей вже відчувають себе людьми похилого віку, а інші залишаються бадьорими та молодими навіть у сімдесят.

Три людських віки

Якщо ви подумали про юнацтво, зрілість і старість, то дуже помиляєтеся. В дійсності є вік, обчислюваний в роках, якому надають набагато більше значення, ніж є насправді. Далі йде «тілесний» вік, який може зовсім не відповідати середньо фізичному стану даного віку. Але є ще й «розумовий» вік, найбільш важливий серед інших.

Багато літніх людей по фізичній активності і ясності розуму перевершують 25-річних. Зустрічаються «старі», чия енергія і розумова активність значно перевищують інтелектуальні та фізичні здібності молодих людей. На жаль, старості уникнути ще нікому не вдалося. Має значення тип очікуваної нами старості. Ми самі вибираємо цей тип і створюємо його для себе. Але роблять це лише деякі.

Більшість людей підходить до старості, взагалі-то, як і до всього життя в цілому, самим стихійним чином. Багатьох людей середнього віку долають занепокоєння про підступну старість, але найчастіше ці надумані уяви безпідставні і не мають нічого спільного з віком як таким. Людина повинна сама скласти схему старості.

Завжди пам’ятайте, що найбільші страждання в старості у людей викликає відсутність діяльності. Якщо зараз ви не розвиваєте свої інтереси поза роботою і поза сімєю, то в старості вам доведеться несолодко. А якщо ви плануєте щасливу старість, то думати про це треба вже в юності. Коли ще насолодитися улюбленою справою, як не в третій період життя, коли є багато вільного часу і немає так багато зобов’язань перед сім’єю, як в молодості? «Нічого не робити — це нещастя людей похилого віку», — писав 82-річний Віктор Гюго.

Профілактика старості з точки зору фізіології

Ще Гіппократ вважав, що в основі профілактики старості лежить помірність у всьому. Мається на увазі те, що кількість їжі, що вживається, не повинна бути надмірною, адже повнота стає причиною багатьох захворювань і вкорочує життя. Те ж саме відноситься до фізичних навантажень або праці. При цьому праця повинна бути обов’язково націленою на добрі справи. Також велике значення мають перерви в праці у вигляді пасивного або активного відпочинку.

При зіставленні життя і смерті самих різних людей вчені прийшли до висновку, що все життя людини, вся її поведінка і навіть старіння визначається інтелектом, а якщо конкретніше, то центральною нервовою системою. Чим більш розвинений мозок людини, чим злагодженіше протікають внутрішні процеси організму, тим довше зберігається гармонія, закладена самою природою в існування людини.