Підборами по здоров’ю

Більшість сучасних жінок не можуть собі відмовити у взутті на підборах. Каблуки роблять жінку ще привабливішою, красивою і сексуальною. Але чим може обернутися для здоров’я пристрасть до такої краси?

Жінки старшого віку, які в молодості також зловживали носінням взуття на каблуках, тепер з радістю повернули б ті часи і змінили б ставлення, в першу чергу, до себе. Вже давно доведено, що тривале носіння взуття на високих підборах призводить до великих навантажень м’язів ніг.

Високі каблуки з точки зору вчених

Фінські вчені з університету в місті Ювяскюля і австралійські з Griffith University після проведеного дослідження прийшли до висновку, що тривала любов до високих каблуків призводить до деформації м’язів ніг, зокрема до ригідності (жорсткості) Ахіллесова (п’яткової) сухожилля.

Вченими було проведено експеримент, в якому вони вивчали активність мускула і сухожилля в м’язах ніг, в той час коли жінки ходили у взутті на підборах і без підборів. Одну групу учасників взули у взуття з каблуком 2 дюйми (5 см) і вище, а ходили в ньому по 40 годин на тиждень протягом двох років і більше. А інша група носила підбори менше 10 годин на тиждень.

При порівнянні двох груп вчені виявили, що група, яка звикла до каблуків, “відчувала хронічне звикання до розташування м’язових сухожиль, пов’язане з [високим каблуком] використанням“. У своїй роботі вчені відзначили, що адаптація у зв’язку з тривалим носінням високого каблука ставить під загрозу працездатність м’язи і в босоногій ходьбі і в ходьбі на каблуках.

Насправді тіло людини може пристосуватися до підборів висотою не більше 2,5–2,7 см. Ахіллесове сухожилля починає скорочуватися при підборі вище 3 см, тоді центр ваги йде вперед. Але ж наші дівчата вибирають повсякденне взуття з каблуком вище 3 см, прагнучи відповідати надуманим стандартам краси.

Побічні ефекти від високих каблуків

При систематичному носінні каблуків виникають побічні ефекти, пов’язані з посиленим навантаженням на поперечний звід стопи, внаслідок чого створюються ідеальні умови для формування «розпластаної» стопи. Постійний стан п’яти у високому положенні призводить до виникнення нефізиологічних перерозтягнень, зміщення суглобів і зв’язок стопи, що веде до артрозу, болів в спині, викривлення хребта та кісток тазу, проблем з внутрішніми органами, варикозу, синдрому хронічної втоми та ін.

Генетично природа нас наділяє одного ходою, заснованою на природному руховому стереотипі, а високий каблук змінює центр ваги, що патологічно змінює ходу. Це тягне за собою зсув у всіх відділах хребта, особливо в поперековому відділі, а в крижово-клубових зчленуваннях взагалі відбуваються незворотні зміни.

На жаль, багато жінок впевнені в тому, що тільки високі каблуки здатні створити сексуальність. У таких випадках марно звертатися до їхнього розуму. Проте якщо запитати думку чоловіків, то багато з них вважають, що прагнення жінки здаватися привабливою за допомогою каблуків — глибока помилка і навіть психологічний комплекс.

Краса без каблуків

Психологи стверджують, що створені суспільством стереотипи часто змушують жінок стримувати свою природну сексуальність. Замість того, щоб дати волю своїм природним якостям, жінки намагаються створити штучну красу, в тому числі і за допомогою підборів.

Але найкращий спосіб залишатися завжди красивою – догляд за своїм тілом, постійне вдосконалення його, можливість для нього свободи рухів.

Упевнені в собі жінки не стануть жертвувати своїм здоров’ям і самопочуттям заради притягнутих стандартів краси і не стануть калічити своє тіло. Саме такі жінки залишаються привабливими для чоловіків і в 30, і в 60, і в 70 років.