Кидаємо курити!

Кожному курцеві абстрактно відомо, наскільки шкідлива для здоров’я його звичка, і все одно він продовжує палити. Кидає палити, як правило, той, хто вже зіткнувся з наслідками куріння. Чому ж так складно кинути палити?

Про шкоду куріння написано і прочитано сотні тисяч публікацій, на кожній пачці сигарет написано застереження про можливі негативні наслідки куріння, у навчальних закладах проводиться просвітницька робота про вплив нікотину на організм людини. Здавалося б, з усіх боків просто кричать про те, що курити — шкідливо. Але мільйони курців не залишають цю звичку, крім того, отруюють нікотиновим димом людей, які знаходяться поряд.

Спробуємо ще раз нагадати завзятим курцям і початківцям про те, якої непоправної шкоди вони завдають своєму здоров’ю. Можливо, у когось «відкриються очі».

Боротьба з курінням на планеті ведеться вже довгі роки. На жаль, результати «бойових дій» залишають бажати кращого. Кожна країна вибирає свої методи боротьби з курінням: заборона куріння в громадських місцях, моторошні попередження, що звучать в соціальній рекламі. Але чи можна повністю заборонити куріння? Ситуація тут та ж, що з наркоманією та алкоголем. Все одно знаходяться люди, для яких шкідливі звички населення — це цілий бізнес, який вигідно розвивати.

Звичайно, багато курців виявляють бажання кинути палити, але, як правило, дія це так і залишається на рівні бажання. Деяким щасливчикам вдалося позбутися від пристрасті без особливих мук, але для більшості потрібні величезні сили відмовити собі в затягуванні.

Спробуємо розібратися, чому так відбувається.

Після того, як людина вдихає сигаретний дим, молекули нікотину спрямовуються до мозку, на що йде всього кілька секунд. У мозку нікотин чіпляється за рецептори і вивільняє дофамін — хімічний елемент, що відповідає за відчуття задоволення і комфорту. Є й інші елементи, які вивільняються під дією куріння — наприклад, ендогенні опіоїди, що відповідають за посилення позитивних емоцій і придушення негативних.

Треба віддати належне і компаніям-виробникам тютюнових виробів, маркетологи яких стараються з усіх сил, щоб некурящим захотілося спробувати, а курцям — повторити: оригінальний дизайн продукції, склад, що більше «чіпляє». Чи знаєте ви, що в тютюн додають аміак, який дозволяє нікотину ще швидше дістатися до мозку? Також і сигаретні фільтри роблять більш повітряними, щоб ніщо не заважало диму потрапити в легені. Для зменшення гіркоти й сухості сигарет в них додають підсолоджувачі та зволожувачі, щоб процес куріння приносив ще більше задоволення.

У чому проблема?

Коли людина кидає палити, нікотинові рецептори перестають працювати, і вже немає тієї кількості дофаміну, до якого звик організм. Тобто при скасуванні зовнішньої стимуляції сигаретним димом виникає «синдром відміни», механізм дуже схожий на «ломку» у наркоманів. Звичайно, немає фізичних проявів такої «ломки», зате психологічний дає про себе знати дуже бурхливо. Це загрожує розвитком депресивних станів, що підтвердили дослідження, проведені в 2002 році.

Особливо важко кинути курити підліткові, так як в цьому віці організм більш чутливий до нікотину. Статистика в США показує, що кожен день 4000 підлітків пробують свою першу сигарету і 1000 з них назавжди залишаються курцями.

Методи лікування залежності від тютюну

Сучасна медицина знайома з цілим рядом методик лікування тютюнової залежності. Серед них ті, що враховують процес «ломки», і ті, які не приймають його до уваги.

До першої категорії належить так звана «замісна терапія». Тобто людина, що відмовляється від куріння, продовжує приймати нікотин, але в мінімальних дозах і в максимально очищеній формі. Це різні жувальні таблетки, наклеєний на тіло спеціальний пластир. В залежності від сили бажання хворого кинути палити, така терапія може тривати від кількох тижнів до року. Поступово одержувані дози нікотину знижуються, потім повністю припиняється прийом препаратів.

Популярними останнім часом стали «електронні сигарети», які повністю імітують справжню сигарету, але діють за типом звичайного інгалятора, з якого курець вдихає пари чистого розчину нікотину.

Наступна методика передбачає відмову від куріння без урахування «абстинентного синдрому». Той, кому доводилося таким способом кидати курити, знає, що це все те, що вимагає мобілізації «сили волі», а ще так зване «кодування». Суть методу в тому, що в корі головного мозку формується «вогнище збудження» настільки сильне, який пригнічує інше сильне бажання — викурити сигарету.

Таке «вогнище» людина може сформувати самостійно — кинути курити не просто так, а в ім’я чогось або когось.

Існує і безліч інших нетрадиційних методів боротьби з курінням: східна медицина, голковколювання, психотерапія та багато інших. Насправді кожен курець знає, що кинути палити важко з тієї причини, що з’являється якась давляча порожнеча, що підштовхує взятися за сигарету. Так може, просто заповнити цю порожнечу чимось більш корисним, просто не полінуватися і знайти для себе той момент, який назавжди допоможе позбутися шкідливої ​​звички.