Чайлдфрі — добровільно бездітні

Жінка не інкубатор, вона — особистість. Це один з небагатьох гасел чайлдфрі. «Вільні від дітей» — так перекладається назва цього дивного руху. Тобто, представниками руху є люди, які добровільно відмовляються від народження дітей.

Батьківський інстинкт — один з найважливіших в житті людини. Він розвивається мало не з пелюшок. Ледь дівчинка вчиться ходити, вона вже заколисує на руках ляльку, а хлопчик лягає спати в обнімку з ведмежам, захищаючи і опікуючи, як справжній чоловік. З віком інстинкт мати дитину затверджується і міцніє, і до зрілого віку стає усвідомленим. Більшість людей стають батьками і пізнають всі радощі і прикрощі виховання дітей. Але для частини населення батьківство в силу різних медичних показань неможливо, і це стає справжньою трагедією в їхньому житті.

Рух чайлдфрі не має нічого спільного до таких людей. Представники цього об’єднання просто не хочуть мати дітей, це саме їх прийнято називати «добровільно бездітні». Чайлдфрі ігнорують можливістю зачати дитину. Люди добровільно відмовляються народити дитину, пояснюючи це тим, що вони зовсім не потребують в ній. Більш того, на їхню думку, вони стверджують, що народження дитини стане для них справжньою трагедією.

Причини добровільної бездітності

У США до чайлдфрі в основному належать сімейні пари, в нашій країні їх не так багато поки що, але все ж є, і, як правило, це одинаки. Ці люди не ходять на демонстрації, не виступають відкрито, всі дискусії ведуться на інтернет-форумах. У всіх добровільних бездітних свої причини на те. Але все ж можна виділити деякі загальні пункти.

На їхню думку, наявність дитини веде до великого життєвого дискомфорту. Бездітна людина має набагато більше можливостей для творчої реалізації, інтелектуального чи фізичного розвитку, для подорожей, самовдосконалення, дружніх зустрічей.

Наступна причина — для виховання дитини потрібні великі фінансові витрати.

Деякі з таких людей побоюються, що народивши дитину, їм це врешті-решт може не сподобатися, але змінити щось вже буде пізно.

Не маючи дітей, людина має набагато більше мобільності — вона може в будь-який час змінити роботу або місце проживання. Частина чайлдфрі бояться втратити емоційну або фізичну близькість зі своїм партнером після народження дитини. Є думка, що без дітей подружжя отримують один від одного набагато більше. Деякі не готові змінювати свої життєві звички заради дитини. Так само вони вважають, що народження дитини – це серйозна перешкода кар’єрі.

Існують і психологічні причини небажання мати дітей. Так, для багатьох жінок вагітність і пологи асоціюються з неприємними відчуттями гидливості або страху. Є жінки, які бояться втратити свою привабливість, зіпсувати фігуру або просто думають, що не винесуть болю.

Є й такі чайлдфрі, які добре пам’ятають своє дитинство і не хочуть, щоб їхні діти прожили так само. Або вважають, що світ недосконалий, тому не варто народжувати дітей, яким належить страждати і мучитися.

Одне з улюблених виправдань чайлдфрі — їм, як успішним і забезпеченим людям, нема чого витрачати час на виховання дітей. Народжувати і ростити дітей — це доля бідняків.

Психологи давно стверджують — всі проблеми з дитинства. Нерозуміння, образи, комплекси. Але навіть в природі бувають винятки, коли «матері-зозулі» не стурбовані долею своїх дітей.

Добровільну бездітність обговорює суспільство, церква, медицина. Тим не менш, є багато прихильників чайлдфрі, які підтримують їх і в зв’язку з перенаселенням планети, і в зв’язку з напруженою політичною та економічною обстановкою. Церква розцінює рух чайлдфрі як повстання проти Бога.

Причин, які змушують людей відмовлятися від народження дітей, багато. За статистикою серед жінок з вищою освітою відсоток бездітних вище, ніж серед інших категорій населення. Також і бездітні подружжя більш освічені та мають великі доходи, живуть в мегаполісах і, як правило, нерелігійні.

З кожним роком свідомо бездітних людей стає все більше. У 2003 році в США перепис населення показав, що серед жінок віком 15–44 роки 44% бездітних! Звичайно, не всі вони добровільно відмовилися народжувати дітей, але і чайлдфрі серед них немало. Такі кричущі дані змушують суспільство задуматися про подальшу долю людства, і як швидко при такій тенденції населення Землі припинить своє існування.