Мистецтво розслаблення

Сьогодні вже багато хто з нас добре розуміє, що від стану психіки і нервової системи в кінцевому рахунку залежить майже все, що відбувається з нами в житті. На жаль, більшість людей самі роблять нестерпним своє життя, отруюючи його страхами, тривогами, злістю, заздрістю. Здавалося б, чого простіше — взяти і перестати хвилюватися. Але вміння розслабитися вимагає серйозної роботи над собою.

Звичайно, навчитися розслаблятися і забути про життєві проблеми — дуже корисно. Але чи легко не напружуватися, коли повсякденне життя вимагає постійного вирішення якихось важких завдань, які виводять нас з душевної рівноваги?

На противагу цьому жаданому стану сучасній людині добре знайомий стан стресу. Мало знайдеться людей, які не випробували на собі його дії. Втома і дратівливість більш звичні для нас, ніж спокій і умиротворення. Наша свідомість переповнена негативними враженнями з фільмів, новин, від спілкування з такими ж напруженими людьми, як ми. А розум не в змозі переварити обсяг найрізноманітнішої інформації. В результаті ми впадаємо у відчай і депресію, творче натхнення зникає, а ясність думки розсіюється.

Ми говоримо, що життя важке, страждаємо від проблем, не знаходячи правильного виходу з них, втрачаємо сон не в силах забути про труднощі. Іноді ми дозволяємо собі розважитися, або звертаємося до стимулюючих препаратів, щоб розслабитися, і часом це нам вдається, але ненадовго. Незабаром все починається знову, і людина в цьому замкнутому колі виявляється один на один з виниклими неполадками організму, які рано чи пізно з’являться у відповідь на нескінченний стрес.

Багато психотерапевтів бачать порятунок від цього шаленого кругообігу в умінні розслаблятися. В результаті змінюється життя, а людина набуває раніше невідомі знання.

Людський мозок ніколи не відпочиває, він весь час у напрузі, навіть уві сні. А це не може не позначитися на здоров’ї. Адже все, що ми переживаємо всередині, відбивається зовні. Ми звертаємося за допомогою до психотерапевтів, вивчаємо корисні методики, але нічого не допоможе, якщо ми не навчимося розслаблятися.

Кожен, хто поставив собі за мету підтримати або повернути здоров’я, відчути душевний спокій та насолодитися миттєвостями життя, має виділити зі свого щільного графіка трохи вільного часу. Навіть якщо здається, що його немає. 30 хвилин на день буде цілком достатньо. Вам просто необхідно усвідомити, що цей час ви витратите на відновлення свого психічного стану, що це допоможе вам знайти піднесений настрій, тоді час відшукається саме.

Щоб випробувати приємні хвилини розслаблення, не треба винаходити ніяких спеціальних пристосувань. Виберіть для себе трохи тихого і спокійного простору, невеликий килимок і ділянку рівної поверхні. Необхідно зайняти зручне положення лежачи на спині, розвівши ноги і руки в сторони, відкривши область промежини, пахв, а долоні направивши вгору. Далі треба постаратися забути про свої плани, переживання, проблеми, а відчути себе тут і зараз. Постарайтеся привести в спокій своє тіло, дихання і свідомість. Далі необхідно подумки звернутися до свого тіла, відчути ноги, руки, плечі, голову, спину.

Поступово така подорож по своєму тілу стане звичною, і стан розслаблення буде приходити набагато швидше.

Коли ми відчуємо, що тіло абсолютно розслаблено, можна звернути свою увагу всередину, прислухаючись до відчуттів. Так ми можемо відчути рух крові по венах, то, як працює шлунок, кишечник або інші внутрішні органи. Це час, коли ми просто спостерігаємо за собою, забувши про труднощі життя.

Наступний етап розслаблення — дихання. Треба постаратися відчути, як ми дихаємо, як повітря рухається в ніздрях, в горлі, грудній клітці, потрапляє в легені. Спостереження за рухом повітря, за тим, як народжується вдих, і як закінчується видих.

Треба постаратися не заснути, на перших порах таке бажання може виникнути. Але головне — регулярні спостереження за собою. Так ми розуміємо себе, які ми є, знаходимо контроль над почуттями та думками.

Часта практика розслаблення призведе до того, що ми змінимося, перестанемо гостро реагувати на людей навколо нас, на складні ситуації, які засмучують нас. Хоча життя буде навколо все таке ж складне, але ми навчимося по-іншому сприймати його, відчуваючи менше переживань і стресу. Все це прийде, звичайно, не відразу. Але з часом нам сподобається ця цікава і довга подорож всередину себе, що допомагає насолоджуватися кожною миттю життя.