Бабусям шкідливо для здоров’я проводити багато часу з онуками

Кажуть, онуків люблять більше дітей. На старості років великою радістю для бабусь є внуки. Казки на ніч, прогулянки в парку, а як хочеться похвалитися перед знайомими новими вміннями та здібностями малюка. Але чи вистачає бабусям здоров’я наздогнати невгамову енергію зростаючого чоловічка?

Вчені Гарвардського університету помітили, що у бабусь, на яких падає обов’язок няньчити онуків, вірогідність серцево-судинних захворювань підвищується на 55%.

Конкретну причину такого явища з’ясувати не вдалося, але і без спеціальних досліджень ясно, що на плечі жінок похилого віку лягає додаткове навантаження. Ризик захворювань зростає, якщо на виховання дітей бабуся витрачає більше 9 годин на тиждень.

Вчені припускають, що основною причиною є стрес, але може бути й те, що у жінок не вистачає часу на турботу про себе: відвідування лікаря, профілактика, повноцінний сон, фізична активність.

Як показав останній перепис населення, все більше число бабусь і дідусів живуть зі своїми з онуками, а це означає, що на плечі вже немолодих людей лягає більше турботи.

Дослідження

Як показали дослідження, бабусі, які живуть з онуками, частіше страждають депресією і самі нижче оцінюють свій стан здоров’я. Проте вперше вдалося показати зв’язок таких соціальних відносин із зростанням серцево-судинних захворювань, що є найпоширенішою причиною смерті серед жінок.

Журнал American Journal of Public Health опублікував результати широкомасштабного дослідження здоров’я медсестер, яке почалося ще в 1976 році. В основі дослідження лежало спостереження за здоров’ям 54 412 працюючих або тих, які пішли на пенсію, медсестер у віці від 50 до 75 років. За чотири роки у 42 жінок з 3808, які проводили більше 9 годин на тиждень з онуками, розвинулися серцево-судинні захворювання. Серед тих. Хто присвячував онукам від 1 до 9, цей показник дорівнює 0,7%, а серед тих, хто взагалі не займався онуками — 0,5%.

Велика частина досліджених жінок належить до європеоїдної раси і має середній або високий дохід. Вчені впевнені, якби в дослідження були включені жінки інших рас і з низьким доходом, то цей показник був би ще вищим.

Інші фахівці на підставі своїх досліджень, виявили, що ризик серцево-судинних захворювань зростає також у жінок, які одночасно працюють і виховують своїх дітей. Але гарвардські вчені не виявили зростання захворювань у літніх жінок, які виховували своїх дітей, незалежно працювали вони чи ні. Таке явище вчені пов’язують з тим, що досліджувані жінки мали вік за 50 років. Їхні діти вже вийшли з того віку, коли догляд за ними викликає максимальний стрес і вимагає багато часу.

Початок дослідження

На початку дослідження з обраних жінок були виключені ті, у яких вже були діагностовані серцево-судинні захворювання. А за тими, що залишилися 54 412 жінками велися спостереження протягом чотирьох років — з 1992 по 1996 р.

Виводячи показники ризику, вчені не забули відкоригувати його з урахуванням інших факторів, що впливають, наприклад, таких як куріння або недостатнє фізичне навантаження. В ході коректування даних з’ясувалося, що у бабусь, які виховують онуків більше 9 годин на тиждень, ризик захворювань зростає на 55%.

Здивував вчених і той факт, що ризики були однакові як для бабусь, які говорили, що вони із задоволенням сидять з онуками, так і для тих, які вважають цей свій обов’язок стомлюючим. Вчені ж стверджують, що бабусі просто недооцінюють стрес, якому піддаються або не визнаються в своїх реальних відчуттях.

В даний час дослідники починають вивчати кількість кортизолу, гормону, що утворюється при стресі, в слині бабусь, які проводять багато часу з онуками. Рівень кортизолу, як правило, збільшується вже через 10 хвилин після того, як людина пережила стрес. У більшості випадків рівень кортизолу потім відновлюється. Але якщо людина відчуває постійний стрес, то кортизол може бути підвищений протягом усього дня.

Більшість бабусь і дідусів няньчать своїх онуків з великою любов’ю. Але нерідко трапляється, що їхня допомога необхідна через несприятливу обстановку в сім’ї, наприклад, розлучення батьків або постійну зайнятості їх своєю кар’єрою. У той же час більшість літніх людей визнають, що при наявності іншої альтернативи, що забезпечувала б безпеку дитини, вони скористалися б нею.

Так що — бережіть бабусь, підтримайте їх здоров’я!

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.