Помиріться з собою і будьте здорові

Психологи впевнено стверджують, що основою більшості захворювань є конфлікт людини з самою собою. Що стає причиною внутрішнього конфлікту особистості і чи можна його уникнути?

Людина — істота непроста, до того ж життя в соціумі з його вимогами, правилами накладають на кожного з нас певні обов’язки, цінності, які не завжди збігаються з нашими реальними прагненнями. Наслідком такої невідповідності найчастіше виступає внутрішній конфлікт.

Причини внутрішнього конфлікту

Дійсно, найчастіше конфлікт виникає між тим, що ми маємо, і тим, чого хочемо в реальності. Наприклад, взяти хоча б вибір професії. На жаль, на початку життєвого шляху цей вибір роблять за нас. З ранніх років дорослі нам вселяють бажані варіанти і налаштовують нас на самий «відповідний» для нас варіант. В наслідок нам доводиться займатися нелюбою роботою, щоб заробити на життя.

При такому виборі людина все життя займається роботою, яка їй не подобається і вона із задоволенням змінила би її, але зробити цього вже не може. Адже з часом вона обзаводиться родиною, про яку треба піклуватися, і тому упокорюється з не своїм вибором і навіть намагається себе переконати, що це було саме її рішення.

Є й інший приклад: людина встановила собі завищену планку, ставить до себе високі вимоги, але добитися бажаного не може, а жити з цим їй доводиться. Можна ще багато прикладів наводити, наше життя показує їх нам на кожному кроці. Результатом будь-якої з цих незадоволеностей є внутрішній конфлікт, частіше навіть неусвідомлений. Але обдурити себе ми можемо, а ось організм — дуже складно. І він відповідає нам підказками – хворобами. Ця схема стандартна, діюча на протязі всієї історії людської цивілізації.

Але організму абсолютно не важливо, яку хворобу він нам підкине — підвищений тиск, серцево-судинні захворювання, виразка, мігрень, рак або щось ще. Однак і тут помічені деякі нюанси. Один з них той, що онкологією частіше хворіють люди, які не вміють сказати «ні», які готові служити чужим інтересам. Цим людям так само важко налагодити діалог з іншими людьми. А саме цьому треба вчитися — знайти спільну мову з іншими людьми і зі своїм тілом.

Як працювати з конфліктом?

Медицина завжди стоїть на сторожі здоров’я, але лікує лише наслідки захворювань. Ми звикли лікувати хворобу, але не причини, що викликають її. Чому ж вилікувавшись, часто наш організм занедужує знову? Ми зациклені на винищення симптомів захворювання, але не думаємо наводити порядок у своєму внутрішньому світі. Усвідомивши конфлікт, ми робимо одночасно декілька корисних речей: переходимо з несвідомого стану в свідомий і можемо працювати в конфліктом.

Щоб життя наповнилася змістом, а хвороби не заважали насолоджуватися ним, необхідно чітко засвоїти кілька положень.

  1. Майже кожне захворювання грунтується на психологічних причинах. Наша психіка фактично відповідає на наше здоров’я або недуги.
  2. При виникненні хвороби треба розуміти, що вона дана нам як підказка: щось не так в нашому житті.
  3. Одужання при будь-якому захворюванні залежить від людини (за винятком травм в аварії, нещасних випадків). Ми особисто запускаємо механізм хвороби в своєму організмі. А виражається це в нерозумінні свого душевного світу, яке переходить на тілесний рівень і виражається в захворюванні. Виходить, що хвороба — це сигнал нам. Найчастіше ми цей сигнал ігноруємо, якщо це не дуже важка хвороба. А якщо хвороба не дає про себе забути, ми звертаємося до лікарів, щоб вони вилікували нас від неї. Але і в цьому випадку ми ігноруємо сигнали організму, так як працюємо з наслідками хвороби, а не з її причинами. Ми не звикли прислухатися до того, що хоче сказати нам наш організм, а медики ще більше заглушають цей сигнал медикаментами або навіть операцією.

Як побороти внутрішній конфлікт?

Щоб зрозуміти конфлікт з самим собою і впоратися з ним, психологи пропонують ряд психотерапевтичних засобів. При цьому лікування може бути чисто психологічно направленим або в поєднанні з медикаментами. Головна суть такого лікування — приділення уваги людини, її внутрішньому світу. Результатом такої роботи стає розуміння своїх думок, самого себе, своєї хвороби. За допомогою психолога розробляється програма допомоги, що включає цілий ряд компонентів. Це складна робота, пройти яку поодинці складно, але дуже багато хворий може зробити сам і врешті-решт виліковує сам себе.