Жіночі та чоловічі захворювання

Всі ми прекрасно знаємо, що чоловічий і жіночий організм має ряд значних відмінностей, які стосуються не тільки зовнішнього вигляду, будови внутрішніх органів, а також функціонування систем життєдіяльності та обміну речовин. Все це робить деякі недуги прерогативою слабкої або сильної статі.

Хто хворіє частіше: чоловіки чи жінки?

Прийнято вважати, що чоловічий організм більш сильний і витривалий, а тому хворіє рідше. Насправді це не так. Велику роль в чоловічому здоров’ї відіграє ставлення до нього. Так, чоловіки досить рідко погоджуються добровільно відвідати лікаря, на симптоми захворювання звертають увагу лише тоді, коли вже просто неможливо ігнорувати її. Ця чоловіча нерозумність є причиною багатьох неприємностей і ускладнень.

Ті, хто вважає, що жінки хворіють рідше, теж по-своєму мають рацію: представниці слабкої статі менше вживають алкоголю і нікотину, частіше відвідують лікаря, ведуть більш активний спосіб життя, хоча б іноді дотримуються дієти. А ще існує думка, що жіночі гормони захищають серце до настання менопаузи.

Що легше переносять чоловіки, а що — жінки?

Недавно фінські вчені провели дослідження, яке показало, що ревматоїдний артрит менш болісний для чоловіків. У жінок симптоми артриту виявляються більш сильно, викликаючи сильні болі і дискомфорт. Вчені вважають, що не останню роль в цьому відіграють гормони. Справа в тому, то жіночий гормон естроген викликає більш сильне запалення суглобів, що виражається болями і набряками. Важливо тут і значення чоловічої і жіночої статури. Велика м’язова маса чоловіків дозволяє їх суглобам довше функціонувати і довше не зношуватися. Має значення і різний розподіл маси тіла. У жінок більше навантаження припадає на суглоби стегон і колін.

Ще одна хвороба, тяжкість перебігу якої залежить від статі, це відома всім з дитинства вітрянка. Ми точно знаємо, що в більш старшому віці вітрянка переноситься важче. Серед дорослих людей смертність від вітряної віспи в два рази частіше, ніж серед дітей. Нещодавно у виданні British Medical Journal були опубліковані дані, згідно з якими чоловікам смерть від вітрянки загрожує в два рази частіше, ніж жінкам. На сьогоднішній день лікарі поки не можуть встановити причину таких показників. Існують лише деякі припущення. Так, фахівці в області вірусології бачать причини в чоловічій фізіології. Вважаючи, що вітрянка викликає у чоловіків симптоми, яких у жінок просто не може бути: “Вітрянка, наприклад, викликає у чоловіків орхіт – набряк яєчок. Згодом хворий може відчувати труднощі з фертильністю протягом всього життя”.

Але і жінки більш схильні до такого небезпечного захворювання як астма. Статистика показує, що число смертних випадків від астми серед жінок в два рази більше, ніж серед чоловіків. Ускладнення, викликані астмою і які потребують госпіталізації, також частіше бувають у жінок. Лікарі і в цьому звинувачують все ті ж гормони. Цікаво, що до досягнення статевого дозрівання хлопчики частіше дівчаток хворіють на астму, але після перебудови гормонального фону представниці слабкої статі лідирують по числу випадків захворювання астмою. Доктор Елен Вікерс давно займається дослідженням астми, на її думку, жіночі гормони естроген і прогестерон підвищують чутливість дихальних шляхів, у той час як чоловічий гормон тестостерон надає зворотну дію.

Хто більш терплячий до болю?

Багато хто вважає, що чоловіки не здатні переносити біль і скаржаться не будь-які больові прояви. Жінки ж, швидше за все, будуть мовчки переносити біль. Тому вважається, що жінки більш терплячі. Результати досліджень вчених повністю заперечують це припущення. Незважаючи на поширену думку про чоловічу нетерпимість до болю, жінки більш чутливі до неї. І знову пояснення вчені знайшли в відмінності гормонів чоловічого і жіночого організмів. При виникненні болю чоловічий організм виробляє спеціальні речовини, які мають болезаспокійливі властивості. Жіночому організму доводиться складніше, тому що подібний механізм у нього відсутній, а тому прекрасній половині людства доводиться випробувати всі принади больових відчуттів.