Материнська любов — запорука здоров’я і щастя дітей

Сотні тисяч років материнський інстинкт забезпечував виживання людства. Тепло материнських рук, голос і дотик надавали маляті впевненість в собі, були надійним захистом. Вченими помічено, що в сучасних соціальних умовах суспільство переживає кризу материнської любові, що загрожує моральним виродженням людства.

Привести потомство — найважливіша роль людини на Землі.

З дитинства кожен з нас знає, що прийде момент, коли і ми станемо батьками, будемо відповідальними за крихітну істоту, і все наше життя буде підпорядковане її потребам.

Коли починається материнська любов?

Вже з моменту усвідомлення вагітності жінка, небайдужа до здоров’я малюка, буде свідомо вести здоровий спосіб життя. Крім того, вчені упевнені, що репродуктивна відповідальність — фізична і моральна – повинна починатися ще до зачаття. Ще перед вступом у шлюб майбутні батьки повинні пройти медико-генетичне обстеження, щоб у разі чого знати, як можна допомогти собі і майбутній дитині. Якщо до вагітності існують проблеми зі здоров’ям, то необхідно пролікуватися, щоб зачати в сприятливий момент для організму.

Мало дати новій людині життя, треба, щоб вона увійшла до нього здоровою. Уже при внутрішньоутробному розвитку малюк здатний відчувати настрій і переживання матері, він любить, щоб мама з ним розмовляла, торкалася. Тільки так він відчує, що дійсно «бажаний».

На жаль, в наш жорстокий вік жінка починає втрачати свої здібності до материнських почуттів. Сьогодні майже кожна четверта дитина народжується поза шлюбом і тоді молодій мамі особливо необхідна наука «бути мамою». А вчити цьому треба з самого дитинства. Коли дівчинка бере в руки ляльку, вже в цей момент вона, хай і несвідомо, взяла на себе відповідальність.

Вчені одного з російських університетів провели дослідження, в якому взяли участь близько 100 жінок від періоду вагітності і до досягнення дитиною 4 років. В результаті було виявлено кілька типів материнської поведінки. Кожен з цих типів впливає на фізичний і психічний розвиток дитини по-різному. У ході спостережень і було відмічено, що сучасні мами розучилися любити дітей правильно, багато хто переповнений агресії по відношенню до них або, навпаки, зайвою увагою.

Жінка, яка по-справжньому бажає добра своїй дитині, вчиться компетентності у поводженні з нею. І вчені впевнені, що цьому можна навчитися. Під компетентністю в даному випадку мається на увазі любов, спрямована на благо малюка. Любляча мати завжди поводиться з дитиною спокійно і доброзичливо, безвідмовно пристосовує своє життя до її потреб, повністю концентрується на ній і розуміє її потреби. Вона здатна створити у малюка відчуття безпеки, довіру до світу, відчуття, що він любимий.

Тривожна мати виконана почуттям перебільшеної відповідальності, більше фіксується на фізичному здоров’ї дитини на шкоду психічному, обмежує її спілкування з навколишнім світом.

Помилки можуть допускати всі батьки, особливо, поки вони ще молоді. Багато хто вважає, що раз годує, одягає і піклується про дітей, то вже справляється зі своєю роллю. Але це лише мала частина того, що ми повинні дати своїм дітям. З роками це розуміння приходить, але найчастіше вже занадто пізно.

Психологи провели дослідження, в результаті якого були зроблені науково обгрунтовані висновки про те, що для нормального розвитку дитини, для того, щоб вона упевнено почувалася в цьому світі, батькам, а особливо матері, необхідно не менше 8 разів на день протягом дня обіймати, цілувати і пестити дитину, супроводжуючи ці дії ніжними і лагідними словами. А краще це робити 10-12 разів на день.

Дуже важливий момент перед сном, коли мама укладає малюка спати і читає йому на ніч казку. У цей момент дитина перебуває в особливому стані, коли в неї активна права півкуля і вона дуже чутлива до програмування.

Саме в цей момент психологи рекомендують говорити дитині три найважливіші для її життя фрази:

  • Я люблю тебе
  • Весь світ любить тебе
  • У тебе все вийде в житті, ти досягнеш всього, чого забажаєш.

Ці прості фрази мають величезну силу: вони формують у дитини здорову життєву позицію. Але ж як багатьом людям цього не вистачає в житті! Багато хто відчуває невпевненість у собі і ворожість світу, їхнє життя перетворюється на низку невдач.

Проявляйте більше любові до своїх дітей, говоріть їм ці важливі слова і в майбутньому це повернеться вам величезним відчуттям щастя за себе і за своїх дітей.