Все «краще» — дітям!

Найдорожче, що є у кожного з нас — здоров’я, а особливо здоров’я власних дітей. Турботливі батьки готові на багато чого, щоб забезпечити своїх нащадків не тільки найнеобхіднішим, а й більше: дорогі іграшки, ігрові кімнати, дитячі кафе. Але чи можна бути впевненим в тому, що нові іграшки безпечні для дитини?

Чим грають наші діти?

Медиками було відмічено в останні роки різке підвищення випадків алергічних реакцій у дітей. У зв’язку з цим Держінспекція з питань прав споживачів провела перевірку понад 100 тис. дитячих іграшок, куплених у різних куточках країни. Результати експертизи шокували самих дослідників: 55% іграшок небезпечні для дитячого здоров’я.

Із слів начальника нагляду Госпотребінспекціі Україні: “55% з перевірених іграшок не відповідали вимогам нормативних документів, представляли небезпеку для дітей і були заборонені до продажу. 98% неякісних іграшок були імпортного виробництва… У 90% випадків — це іграшки китайського виробництва, які реалізуються і дрібними підприємцями, і великими торгівельними мережами“.

Після розслідування на 31 підприємстві було припинено виробництво іграшок, а за порушення накладено 6 млн. грн.штрафів.

За словами експертів, найбільш небезпечними виявилися гумові каченята китайського виробництва, з якими так люблять купатися наші малюки. Адже діти так люблять гризти, кусати і облизувати цих «симпатичних» качечок, а потім мучаться від дерматитів, кропив’янки, кишкових розладів.

Сучасне людство стало частіше страждати від різного роду алергій, особливо це стосується дітей. Іграшки з синтетичних матеріалів раніше могли викликати токсичне отруєння, а зараз учені встановили, що хімічні сполуки цих іноземних іграшок вступають в з’єднання з білками дітей, внаслідок чого настає алергія, причому часто у важкій формі. Тільки за минулий рік число хворих на алергію збільшилася в чотири рази.

Досліджуючи ринок іграшок, було встановлено, що 98% неякісних іграшок має імпортне походження, що цілком передбачувано враховуючи нинішній кризовий стан вітчизняної легкої промисловості.

Як батькам захистити своїх дітей від контакту з отруйними іграшками? Це можна попередити, вивчаючи склад іграшки при покупці. Самими нешкідливими є предмети з натурального латексу, але вони й найдорожчі, тому виробники часто домішують в них пластмасу. А для усунення жорсткості ще й пом’якчителів додають, які і є самими небезпечними для дитини. Якщо ви побачили, що до складу входить ПВХ, але при цьому іграшка добре гнеться, відмовтеся від неї. Звертайте увагу на наявність Національного знака відповідності, який з 1 січня ставиться на перевірених і безпечних іграшках.

Ігрові кімнати: зона безвідповідальності

Ще однією радістю, в першу чергу, для батьків, є спеціальні ігрові кімнати, які сьогодні створюють при гіпермаркетах, торгово-розважальних центрах. Як правило, це певна територія невеликих розмірів, обгороджена з усіх сторін. Ігрові кімнати вкрай зручні для батьків: здав дитину нібито під відповідальність дорослих, які знаходяться там, і можеш спокійно зайнятися шопінгом.

Спочатку такі ігрові кімнати приводять в бурхливого захвату малюків: пластикові гірки, батути, будиночки, багаторівневі лабіринти. Дитині здається, що вона потрапила в справжній розважальний рай. Але чи так безпечно залишати дітей в місці, над яким немає абсолютно ніякого контролю з боку держави? Хто несе відповідальність за отримані травми або нанесену образу?

Ігрові кімнати приймають дітей віком від 2 до 12 років. Ви можете уявити собі дошкільний або шкільний заклад, де діти не розподілені за віковими групами? Чи можуть малюки ясельного віку знайти спільну мову з підлітками? А що трапиться, якщо дитина 8-10 років стрімко спуститься з гірки на дворічного малюка? На жаль, такі ситуації відбуваються часто-густо в ігрових кімнатах. А потім батьки та адміністрація закладу довго шукають крайнього.

Бувають і серйозніші казуси, коли працівник ігрової кімнати, по завершенні оплаченого часу, відпускає дитину саму шукати у величезному супермаркеті батьків, при цьому його абсолютно не хвилює, чи зустрілися вони.

Ми всі любимо наших дітей, але часто через власне незнання або лінощі неусвідомлено завдаємо шкоди психіці та здоров’ю малюків. Щоб уникнути неприємних моментів і потім не кусати лікті, кожен батько повинен бути вкрай уважний до всього, що оточує дитину, чим вона грає, чим захоплюється і з ким спілкується. Відповідальність за потомство – найважливіше завдання батьків.